5 tipp, hogy teheted olcsón, egyszerűen bababiztossá a lakásod
2015. március 08. írta: OhMyMom

5 tipp, hogy teheted olcsón, egyszerűen bababiztossá a lakásod

Bababiztos lakás? Azt úgy hívják, hogy gumiszoba gumijátékokkal (akkorákkal, amiket nem bír lenyelni, szétszedni egy 14 hónapos gyerek).  Tovább fűzve ezt a zárójeles gondolatot: add csak oda a gyerekednek a gyerekzáras lefolyótisztítót, amit te nem bírsz kinyitni, csak ha késsel felmarcangolod a tetejét! Hagyd magára másfél percre. Mire bemész, el is rágcsálta azokat a kis golyócskákat, amiket tartalmaz a doboz.

Zoli mondta félmosollyal az arcán pár napja az íróasztala sarkán fityegő vastag téli zoknimat bámulva: Ezt ne tedd fel a blogodra...

wp_006662.jpg


Mindenben kikérem a véleményét, a legtöbbször meg is fogadom. Fontos kérdésekben: mi legyen a készülő tanulmány címe, levágassam-e a hajam, menjen-e még kakukkfű a krumplira (krumplinak,tojásnak jól áll)?

Most nem hallgatok rá, van ugyanis, hogy az embernek a legkézenfekvőbb megoldások nem jutnak eszébe, mikor szembesül egy problémával.

Ilyen probléma az, hogy a nemrég még a fejét megemelni se tudó baba egyszer csak rohangálni kezd a lakásban (ha egyetlen egy éles sarok van nálatok otthon, hidd el, hogy annak fog nekiesni, nem a plüssmacihalomnak meg a babzsák oldalának). Rohangálás közben két ujjacskáját előrenyújtja vízszintesen, hátha bele tudna valahol a falon nyúlni egy konnektorba (igen, babaujjakra méretezték őket), a sasszemei meg azt lesik folyton, ejtettél-e le a földre egy fogpiszkálót, amivel ő jól megszúrhatná magát, vagy a kutya hozott-e be a göndör szőrébe ragadva egy tápszemet,amit ő megehetne (a drága Kecskeméti/Univer bébiételt előbb borította ki a konyha padlójára: ő nem kér abból a ****ból).

Ezernyi dologtól nem tudod megvédeni a babád, mikor járni kezd tanulni, de sok mindent azért megtehetsz érte. Az olcsó megoldások trék, elrondítják a lakásod, de működnek és ideiglenesek, elvégre egyszer majd megtanul biztosan járni (valamikor)...

1. Az éles sarkokra tegyél zoknit, amit kitömtél egy másik zoknival/vattával/konyharuhával/a kutya lenyírt szőrével stb. A rögzítése igen egyszerű, prózai, mondhatnám úgy is, hogy ocsmány: cellux/szigetelőszalag, ha vigyázol a bútorra, akkor maszkoló szalag. Az előnye, hogy amikor a gyerek a homlokával előre repül az éles sarok felé (ugye azt leszögeztük az előbb, hogy ha egy sarok van a szobában, amin betörheti a fejét, akkor ő neki fog esni), szépen tompít a zokni, és egy kis hiszti után megy is tovább a totyogás.

Vannak a dizájnos megoldások, amiknek az a hivatalos nevük, hogy élvédő/sarokvédő. Ilyenek:

4305615275772_90641.jpg

Ez például a Rossmannban kapható, a 4 db-os csomag 550 Ft. Tapasztalatlan anyukaként bevásároltam 2 csomaggal. Amikor a kislányom 9 hónapos volt, azt játszotta az etetőszékben, hogy előrenyúlkált az asztal sarkához, és leszedegette, ezeket az állítólagos sarokvédőket, aztán a szájába gyömöszölte őket. Mondanom se kell, hogy nem került sok fáradságába, mármint a leszedés. A szájába gyömés annál inkább, de azért az is sikerült. Szóval én a zoknira szavazok. Nem elegáns, de működik. És végül is DIY, vagyis hungárisul: CSM (csináld magad).

2. A másik dolog, amit említettem már, és egyáltalán nem vicc, hogy a gyerek direkt úgy tartja a kis ujjait, hogy ha sikerül egy konnektort találnia a falon, amibe elfelejtették a kapkodó szülei visszadugni a falikar vezetékét (mondjuk hajnali orrszívás után), akkor mindenképp azonnal kényelmesen belepróbálhassa azokat.

Ennek megakadályozására vegyünk konnektorvédőt (tényleg ez a neve, így kell rákeresni). A Brendonban most a legolcsóbb 10 db-os csomag 1000 Ft (http://www.brendon.hu/Products/Details/20141). Rémlik, hogy a Praktikerben is láttam, talán olcsóbban is. Érdemes ott is keresni.

20141_1_lg.jpg

Miért ne vegyél belőle kisállatosat, Walt Disney-set 6000 Ft-ért? Azért mert ollót se adsz a gyerek kezébe, hogy azzal szaladgáljon föl-le a lakásban. Ha mindenképp azt akarod, hogy reggeltől estig piszkálja a konnektort, akkor tegyél bele oroszlános konnektorvédőt.

3. Aztán a fiókok, s ajtók problémájára a megoldást úgy hívják, hogy ajtónyitásgátló. Ugye a gyereked azt csinálja, hogy elmászik a komódodig, kihúzza a legalsó fiókot (látta, hogy minden nap belenyúlsz, ő is meg akarja nézni,mi van benne) egy kézzel, a másikat beleerőlteti, aztán a lendülettől rácsukja a fiókot, és a saját teste súlyával nyomja azt, közben rémülten sír a fájdalomtól. Arra nem jön rá a butuska, hogy ő okozza magának a fájdalmat.

Lehet ilyen ajtónyitásgátlókat vásárolni erre-arra, de ha sürgősen meg kell oldanotok ezt a problémát, és a tavaszi náthás időszak beköszöntével a gyógyszertári bevásárlás elvitte a szabadon költhető pénzmennyiséget, akkor jöhet az, hogy szigetelőszalag meg cellux: beragasztod a fiókokat, amiket elér a bébi. Mi a baj ezzel? Ha vigyázni akarsz a bútorodra, ez szóba sem jöhet, nehéz lekapargatni, plusz, ha a bugyis fiókodat nyitogatja a gyerek, akkor nyilván azt nem ragaszthatod be előle hónapokra.

Jó megoldás lehet az úgynevezett maszkoló szalag, amit festésnél, bútorfelújításnál stb. használnak, mivel nem tépi fel a festett felületet, a bútorról nem kell kapargatni, simán lejön, és ezerszer visszaragasztható, tehát te szépen leragasztod a fiókod, a bébi dühös, mert nem tudja kinyitni, te meg boldog vagy, mert mikor nem néz oda a gyerek, felhúzod a szalagot, kiveszed a fiókból, ami kell, aztán visszaragasztod. Mutatom nálunk milyen:

wp_006659.jpg

Ismétlem: a gyerek egyszer megtanul járni, és megtanulja, hogy fáj, ha az ujjára tolja a fiókot. Akkor nem kell majd ragasztgatni.Ja, és ami fontos, ez egy potom pénzből megvehető dolog 3-5 méter vagy 300-500 Ft. barkácsboltokban is vehetsz (Obi, Praktiker), de van itt egy ÁrGépes lista is: http://www.argep.hu/main.aspx?suche=maszkol%C3%B3+szalag&x=0&y=0

4. Nemcsak éles asztalsarkok vannak egy lakásban, hanem olyan bútorok, amiknek ilyen a széle:

wp_006660.jpg

Ez nálunk a pelenkázószekrény. Hát igen...tudták, hogy kell úgy megcsinálni ezt a bútort, hogy a harisnyáján taposó gyerkőc, aki elveszti az egyensúlyát, mindenképp betörhesse rajta a fejét, ha nekiesik. Prózai megoldás, de esküszöm, hogy a legjobban működő is:

wp_006661.jpg

Fogod azt a nagypárnát, amit nem használtok (a vendégpárna, ami úgysincs használatban, mert amióta baba van nálatok, senkinek sincs képe nálatok pecózni), és odahelyezed az éles szél elé. A gyerek nekiszalad, mindenképp be szeretné törni a fejét, de csak nem sikerül, mindig puhára esik.

5. Pénztárcakímélő tanács: ha akkora is a házad/lakásod, hogy jutni fog benne hely gyerekszobának, ne vásárold meg az Ikeában a Dumbo 2 babaszoba-berendezést, ami tele van hasonló éles sarkokkal, fiókokkal, játékpakoló részekkel, meg olyanokkal, ahova beszorul a gyerek ujja stb. Hidd el nekem, hogy nem fogod a 14 hónapos gyereked 2 tonna játékát úgy visszahelyezgetni a cuki polcokra, ahogy a katalógusban láttad berendezve. Örülsz majd, ha napi 2x fogat tudsz mosni, néha az egynek is, nem hogy ezt a szélmalomharcot vívd, ráadásul közben a gyerek számára a saját szobája egy balesetveszélyes övezet.

Vegyél 3-4 nagy dobozt (vagy az otthon nem eléggé kihasznált dobozokat, kosarakat szedd elő), azokba könnyen vissza lehet minden játékot szórni, a gyereknek is nagy örömére szolgál, ki-bepakolni, nem tud vele fájdalmat okozni magának, és akárhol ki lehet majd nevezni a játszósarkot, csak azt a pár doboznyi játékot kell ide-odacipelni. (Mondanom se kell, hogy egy 10 hónapos babuci nem akar a saját 20 m2-es szobájában pakolászni, ő azt akarja, hogy lássa a kanapén olvasgató apát, mialatt ő a könyvespolc  legalacsonyabb fokáról leszedegeti a könyveidet (mindegyiket megkósoltja, hátha jobb, mint a spenót csirkemellel bébiétel).

süti beállítások módosítása