Kedvencünk, a konyha
2015. február 17. írta: OhMyMom

Kedvencünk, a konyha

konyha9-239x300.jpg

Zoli sokat morgolódik, hogy kicsi a konyha, én nagyon sokat morgolódok azon, hogy kicsi a konyha, Annát még nem érdekli, hogy kicsi a konyha, csak, hogy minél jobban teledobálja a padlóját nagy vigyorgások közepette banánnal meg kekszdarabokkal.

Nagy vágyálmunk A Házzal kapcsolatban, hogy tágas konyhánk legyen, vagy egy kis konyhánk külön étkezővel. Miért? Mert a konyhában együtt eszünk, beszélgetünk, filozofálunk (szigorúan konyhafilozófia!). A konyhában Zoli finom húsokat süt, közben tölt a Hamvas Béla idézettel ellátott bortartón pihenő finom borok közül valamelyikből, ami illik a húshoz, a hangulathoz, és verses kötetet lapozgat, amíg puhul a sütőben a tarja. Én mosogatom a szerteszét hagyott, mindenfele eldugdosott tepsiket, amiket jobb híján már a földre kell lepakolni,mert a mosogatnivaló megtölti a konyhánk szabadon maradó 3 m2-ét. A konyhában fogadjuk a vendégeket, mielőtt betessékeljük őket a nappaliba (nappali, gyerekszoba, dolgozó), az asztalon széteregetjük a rágcsálnivalókat, az elrontott süteményeket (csak akkor rontja el az ember, ha vendéget kell vele kínálni), körülálljuk az asztalt, amíg Zoli házi pálinkát tölt, vagy bort vagy pezsgőt vagy sört bont a vendégeknek, mindenki mesél, panaszkodik, sopánkodik, kutya simogatást kuncsorog, meg pogácsát. És még sorolhatnám. Kell nekünk a nagy konyha.

Mindenesetre a méret még nem minden, vannak azért itt is alapelvek.

1. Ha minden fal sötét színre vagy valami élénk színre lesz festve, vagy valami mintás dologban (esetleg tapétában) gondolkodunk azt nagyon világos bútorral kell ellensúlyozni, különben nyomasztó lesz az összhatás, főképp akkor, ha kicsi az ablak a konyhán.

modern-es-hagyomanyos-stilus-02.jpg

2. A bermuda-háromszög: háromszög alakban helyezkedjen el a mosogató, a tűzhely és a hűtő, ez adja ki a legfontosabb munkaterületet, egy étkezőasztal például ne kerüljön ennek a háromszögnek a közepére, mert az ember főzés közben folyton bele fog botlani, aztán újra lehet azt mondogatni az újdonsült, immár 20 m2-es konyhában, hogy ez is kicsi...

3. Praktikus egy konyhaszigetet is csináltatni/csinálni/venni, ami megnöveli a munkafelületek számát, szóval nem kerül az ember abba a helyzetbe, hogy minden kéz alatti helyre jutott már egy adag szeletelt paradicsom, kikevert palacsintatészta, félig kiengedett darált hús, és kockázott vöröshagyma, és még csak most keverné a pudingtöltelékhez a cukorral a pudingport simára, de már nincs hol.

konyhasziget12_1-248x300.jpg

4. Kis konyhában nagyon praktikus egy gurulós konyhasziget. Ha útban van, odébb tolod, ha kell, rápakolod a mosogatatlant, ami már lefolyik a mosogatóba halmozott hegy csúcsáról, és ha kell, a lekopaszított tetején húst klopfolsz.

konyha8-300x300.jpg

5, A konyhasziget nemcsak így nézhet ki:

fb_20150121_10_17_15_saved_picture.jpg

Gyakorlatilag akármiből csinálhatsz magadnak, akármi megteszi:

konyha12-199x300.jpg

Nekem kifejezetten tetszenek azok a megoldások, amikor a konyha színfoltját is képezi:

konyhasziget8_1.jpg

Ráadásul még praktikusabbá teheted, ha felszerelsz rá mindenféle konyhai segédeszköznek, merőkanalaknak, stb.-nek való tartót az oldalára, mint fent és itt lent látható:

konyhasziget14_1-244x300.jpg

6. Helytakarékosság! Ha nem egy 30 m2-es konyhád lesz, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy ne szabvány előregyártott konyhabútort tegyél be, mert az nem képes kihasználni minden zugot, sarkot, amit például egy egyedileg gyártatott szekrény ki tud. Azt nem tudom, ez mennyivel borsosabb árat jelent, de majd megnézem.

Ha nincs pénz csináltatni, meg lehet növelni a pakolható helyek mennyiségét azzal, ha magasabbra teszed a falra a felső konyhaszekrényeket, és alá kis nyitott polcokat szerelsz fel. Ez egyébként szellősebbé is teszi a teret.

Extravagáns megoldás, de így is lehet új pakolósra szert tenni, egy jó nagy holt  teret tesznek ezzel hasznos térré:

fb_20150128_21_02_06_saved_picture.jpg

7. Általánosan elfogadott tény, hogy kis konyhát a robusztus felső szekrények összenyomják, helyettük szebb látvány a több nyitott polc, akasztó használata.

woven-shades-bhg-300x300.jpg

but_konyha_01.jpg

Ha már muszáj felső szekrényeket használni, minél világosabb, fehérebb, annál jobban növeli optikailag a teret, így a fehér falak is.

84m2_es_bajos_kis_haz_gondosan_helyreallitott_elbuvolo_reszletekkel_06.jpg

8. Legyen stílusos. Ha a konyha olyan hely nekünk, ahol éljük is az életünket, nemcsak az ebéd készül ott, amivel aztán mindenki elsiet a szobájába a híradót meg az aktuális sorozatrészét bámulni, akkor legyen kényelmes, otthonos, stílusos, persze funkcionális is, jól használható.

fb_20141125_14_12_39_saved_picture.jpg

9. Ha nagy a belmagasság, el lehet gondolkodni a szuperséfek paprikatévés konyháinak lelógatós megoldásán, hogy a serpenyők a fejünk fölött lógjanak. Ehhez hasonlóan nekem nagyon  tetszik a talpas poharak sínes tartásának megoldása, mint a pubokban, de szuper megoldás a pohárszék, bárszekrény, mindenhez helyre, helyre és helyre van szükség.

10. Ééés a világítás. Minden munkaterület legyen megvilágítva akár rejtett világítással, bútorba szerelt szpotokkal, alacsonyra belógatott függesztékekkel, de semmiképp se bízzuk a világítás minden feladatát, funkcióját egyetlen nyomorult lámpára, ami a plafon közepéről lógincál.

 

süti beállítások módosítása